Kråkan Kultur & Teater i Svärdsjö - vad vill vi?


Ett levande, kreativt kulturliv är viktigt för landsbygden i dagens Sverige. Ett kulturliv som engagerar många; unga och äldre, kvinnor och män, människor från andra länder - alla är välkomna att delta aktivt eller som publik när vi spelar teater, sjunger, musicerar, dansar, ordnar Kråkkvällar eller vad som dyker upp.

 

För vad är kultur?

Vi tänker kultur i bred bemärkelse. Vi är öppna för idéer och samarbetar gärna med andra föreningar, sammanslutningar och enskilda i bygden – vi inspirerar varandra och tillsammans är vi starka! 


Kråkan Kultur & Teater bildades 2014 i samband med det fantastiska äventyret Gustav Vasa i Svärdsjö, en pjäs om Gustav Eriksson Vasas flykt undan danskarna 1520, då han passerade vår bygd. Vi spelade för fullsatta läktare under tre somrar; 2013, 2014 och 2015. Alla vi som fick delta i detta projekt, sammantaget cirka 80 personer och några hästar, glömmer det aldrig. 
 

Vi fick uppleva vad gemensamt skapande genererar: glädje, vänskap, nya tankar och idéer.


Och det är så vi har fortsatt! Välkommen med!

Här är styrelsen!

Bo G Jansson

Ordförande

Satu Sundström

Ledamot

Matti Svedlund

Ledamot

Hermine von Schéele

Ledamot

Please reload

Leif Källman

Kassör

Theresia Holmstedt-Jensen

Ledamot

Marie Rosén

Ledamot

Please reload

Projekt

Här kan du läsa om ett litet urval av några projekt, gamla som pågående, som vi har genomfört hittills i föreningen.

Har du en idé eller ett projekt som du vill förverkliga? Hör av dig till oss så kanske vi kan hjälpa dig med det!

 Skådespelet -

"Gustav Vasa i Svärdsjö"

Projektet som lade grunden för bildandet av den här föreningen. Det hela började med att regissören för skådespelet, Theresia Holmstedt Jensen, förverkligade idén om att gestalta Gustav Vasas äventyr runt Svärdsjöbygden och hjälpen han fick av folket i Dalarna för att ta den svenska tronen från danskarna och grunda det Sverige vi känner till idag.

Både stora och små rekryterades för roller både på och av scenen. Snart nog bestod ensemblen av cirka 40 personer mellan 5-80 år som lade ner många ideella timmar på att öva, bygga scen, marknadsföra och på något sätt bidra till skådespelet.

Det första året spelades 8 föreställningar på Gammelgården i Svärdsjö, utomhus mitt under sommaren. Alla slutsålda. Efter succén och all beröm och uppmärksamhet denna amatörteater fick ta emot, beslöt man sig för att bilda en förening som skulle arbeta med att sätta upp ytterligare två år. Även dessa år blev föreställningarna slutsålda och uppmärksammades inte minst i lokaltidningar utan även på  Rikskulturnyheterna och i tidningen Kupé.

Vi ville inte sluta där dock, utan fortsatte att driva föreningen framåt, för att kunna ge mer kultur och aktivitet till bygden. Det är det vi gör idag.

Sommaren 2020 var allt förberett för nypremiär och 500 års jubileum. Ett jubileum som på grund av Corona-epidemin har skjutits upp till sommaren 2021.

 Kråkkvällar 

Några gånger under året bjuder vi in allmänheten till de så kallade Kråkkvällarna. Tanken bakom dessa är att de ska vara en mötesplats dit man kan komma och lyssna till folk som har någonting intressant att berätta och även vara med och lyssna, lära och diskutera själv.

Temat varierar från gång till gång och kan vara vad som helst. Från Svärdsjös egna flora till emigrerande svenskar till Sydafrika eller helt enkelt en sagokväll med inspiration från "Tusen och en natt".

Alla är välkomna att delta både på scen och som åhörare.

Här får ni en känsla för den första kvällen som arrangerades:

"Den första Kråkkvällen eller snarare Kråkträffen eftersom det var mitt på dagen alldeles efter högmässan - gick av stapeln söndagen den 17 januari 2016.

 

Stenhuggare Kristian Lund och professor Bo G Jansson samtalade om Kristians steninstallation.

Den hundrade stenen, om stenhuggeri, konst, konstnärskap, politiskt engagemang och en hel del annat.

Det var stämningsfullt att sitta i bänkarna i den vackra 1500-talskyrkan efter att ha fikat i vapenhuset där stenarna för närvarande är placerade."
 

 Dalasoaré 

I samband med Skid-VM i Falun vintern 2015 ordnade Svärdsjö församling kafékvällar i Församlingsgården i Borgärdet, Svärdsjö.

Kråkan Kultur & Teater bidrog med sin Dalasoaré; en koskällas ljud, någon kular, dikt om svunnet liv, sång och musik med Dalatema, barn som dansar, berättelser och en liten teaterpjäs om Fet-Mats från Boda, Svärdsjö. Det var han som blev kvar i Falu gruva i samband med ett ras 1677 och hittades välbevarad mer än 40 år senare.

Vi hade roligt och det verkade publiken också ha! Så roligt att vi ombads uppföra spelet igen i samband med den traditionella festen på Församlingsgården för alla dem som arbetat ideellt i församlingen under året som gått.

Gottlund i Svartnäs

När vännerna i GDF (Gävle-Dala Finnkultur) planerade ett jubileum kring vad som hände när Carl Axel Gottlund (1796-1875) besökte Svartnäs den 7 juli 1817 kom idén upp om att framföra ett skådespel, förutom föredrag och musik.

Med goda minnen av teaterprojektet Gustav Vasa i Svärdsjö i huvudet anmälde Satu sitt intresse och kontaktade skådespelande, sjungande, musicerande
och dansande vänner och förmågor i Enviken Kultur och Teater, Finnskogsteatern, Kråkan Kultur & Teater, Slödder & Skarn, Svärdsjö spelmanslag med flera. De flesta ställde upp direkt! Manus blev resultatet av ett grupparbete mellan Marianne Ling, Johan Nyling och Satu. Det kommenterades initierat – ”Så där sa man inte!” - av den kunniga ensemblen under repetitionerna och justerades något. Johan, jämnårig med huvudpersonen Gottlund, regisserade oss med samtidigt fast och öppen hand. Och så hjälptes vi åt med
allt det andra som ska fungera för att det ska bli en helgjuten föreställning: scenografi, rekvisita, kostym, smink … Om igen upplevde vi den speciella gemenskap som uppstår i arbetet med ett kreativt teaterprojekt.

 Folk och rövare i 

 Kamomilla stad 

Förutom längre projekt som dessa exempel ovan anordnar vi även mindre event så som, musikevenemang, konserter, skådespel, föreläsare m.m.

Då bjuder vi oftast in personer eller ensembler som kommer till oss och gör vad de gör bäst, vare sig det är att sjunga eller berätta en rolig historia.

Klicka på knapparna nedan för att se en artikel och en affisch som publicerades i samband med teaterprojektet och 200-års firandet.

Följ den här länken för att komma till filmen som spelades in under skådespelet.

https://www.youtube.com/embed/1LnQeagN3UA

Tel: 0771-569 524
Kråkan Kultur & Teater 2018

Vi samarbetar med:

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now