En kulturförening för alla

Kråkan Kultur & Teater i Svärdsjö - vad vill vi?


Ett levande, kreativt kulturliv är viktigt för landsbygden i dagens Sverige. Ett kulturliv som engagerar många; unga och äldre, kvinnor och män, människor från andra länder - alla är välkomna att delta aktivt eller som publik när vi spelar teater, sjunger, musicerar, dansar, ordnar Kråkkvällar eller vad som dyker upp.

 

För vad är kultur?

Vi tänker kultur i bred bemärkelse. Vi är öppna för idéer och samarbetar gärna med andra föreningar, sammanslutningar och enskilda i bygden – vi inspirerar varandra och tillsammans är vi starka! 


Kråkan Kultur & Teater bildades 2014 i samband med det fantastiska äventyret Gustav Vasa i Svärdsjö, en pjäs om Gustav Eriksson Vasas flykt undan danskarna 1520, då han passerade vår bygd.

 

Theresia Holmstedt Jensen skrev manus och regisserade. Vi spelade för fullsatta läktare under tre somrar; 2013, 2014 och 2015. Alla vi som fick delta i detta projekt, sammantaget cirka 80 personer och några hästar, glömmer det aldrig. 
 

Vi fick uppleva vad gemensamt skapande genererar: glädje, vänskap, nya tankar och idéer.


Och det är så vi vill fortsätta! Välkommen med!

Här är styrelsen!

Bo G Jansson

Jag är professor emeritus i litteraturvetenskap med särskilt intresse för litteratur, filosofi och idéhistoria.

Sedan år 2000 är jag Svärdsjöbo. Under min tid här har jag hållit föredrag i bygden inom mina ämnen och varit Berättare i skådespelen Gustav Vasa i Svärdsjö sommaren 2015 och Gottlund i Svartnäs sommaren 2017.

Tillsammans med en arbetsgrupp är jag för närvarande (2018) engagerad i projektet Erik Lindströms dagbok.

Ordförande

Satu Sundström

Jag är bibliotekarie, verksam som administratör och sekreterare vid Högskolan Dalarna. Sedan år 2000 är jag Svärdsjöbo.

Förutom i styrelsen för Kråkan Kultur & Teater är jag aktiv i styrelsen för Svärdsjö Intresseförening och ordförande i Dalarnas Konstförening.

Jag fanns med i produktionsgruppen för skådespelet Gustav Vasa i Svärdsjö 2013-15 och var en av tre manusskribenter samt producent för skådespelet Gottlund i Svartnäs sommaren 2017.

För närvarande (2018) deltar jag bland annat i arbetet med Erik Lindströms dagbok.  

Sekreterare

Matti Svedlund

Ledamot

Malin Persson Bengtz

Bor sedan september 2017 i prostgården i Svärdsjö tillsammans med Kalle och döttrarna Irma & Ottilia. Studerar teologi i Uppsala och utför olika uppdrag i Svenska kyrkans regi. Intresserad av musik, konst, litteratur och friluftsliv och är bl a engagerad i kvinnohistoriska frågor.

Ledamot

Please reload

Mikael Källman - Valberedning

Ann-Karin Linder - Valberedning

Anna Fransson - Valberedning

Leif Källman

Svärdsjö har alltid varit min utgångspunkt i livet. Under mina aktiva år arbetade jag inom träbranschen - inledningsvis med skog, sågverk och hustillverkning som anställd.

Min ambition var att bli egen företagare och har större delen av tiden fokuserat på tillverkning och försäljning av fönster och dörrar såväl inom Sverige som internationellt.

 

Numer är min tid fylld av ideella uppdrag inom Svärdsjöbygden. 2017 var ett viktigt uppdrag att etablera nya Svärdsjö-macken. Man kallar mig även allsångsgeneral med tanke allsången med Lasse Berghagen. I mån av tid röjer jag i egen skog.

Kassör

Theresia Holmstedt-Jensen

I grund och botten är jag teatermänniska. Det mesta går att göra teater av. Och när jag som nyinflyttad i Svärdsjötrakten fick höra att precis i det området finns det historiskt belagt att Gustaf Eriksson, sedermera Gustaf Vasa varit på flykt undan danska kungens knektar just i Svärdsjö, så föddes föreställningen "Gustav Vasa i Svärdsjö".

De jag talade med nappade på idén, spelet sattes upp med mig som manusförfattare och regissör, med en stark arbetsgrupp, en kompetent producent och en ensemblen på cirka 30 amatörskådespelare och två hästar.

Sedan dess har jag också bidragit som huvudregissör i Folk och rövare i Kamomilla stad.

Jag är med i styrelsen där jag främst bidrar med teaterkunnandet.

Förutom teaterintresset som jag odlar på fritiden, så är jag anställd som projektstrateg på landstinget Dalarnas kultur- och bildningsförvaltning.

Ledamot

Marie Rosén

Jag är en person som gillar föreningsliv och olika former av kultur, teater, musikevenemang, folkmusik samt att läsa böcker.

Har varit med och spelat mor Kersti i Skådespelet: Gustav Vasa i Svärdsjö under 2 år. Det var så jag blev introducerad i den här föreningen.

En träningsform som jag börjat med är kyrkbåtsrodd, svårt men roligt. Det är utmanande men det är stor gemenskap och man får ta del av en folktradition som funnits länge här i Dalarna.

Ledamot

Please reload

Projekt

Här kan du läsa om ett litet urval av några projekt, gamla som pågående, som vi har genomfört hittills i föreningen.

Har du en idé eller ett projekt som du vill förverkliga? Hör av dig till oss så kanske vi kan hjälpa dig med det!

 Skådespelet -

"Gustav Vasa i Svärdsjö"

 Dalasoaré 

I samband med Skid-VM i Falun vintern 2015 ordnade Svärdsjö församling kafékvällar i Församlingsgården i Borgärdet, Svärdsjö.

Kråkan Kultur & Teater bidrog med sin Dalasoaré; en koskällas ljud, någon kular, dikt om svunnet liv, sång och musik med Dalatema, barn som dansar, berättelser och en liten teaterpjäs om Fet-Mats från Boda, Svärdsjö. Det var han som blev kvar i Falu gruva i samband med ett ras 1677 och hittades välbevarad mer än 40 år senare.

Vi hade roligt och det verkade publiken också ha! Så roligt att vi ombads uppföra spelet igen i samband med den traditionella festen på Församlingsgården för alla dem som arbetat ideellt i församlingen under året som gått.

Projektet som lade grunden för bildandet av den här föreningen. Det hela började med att regissören för skådespelet, Theresia Holmstedt Jensen, förverkligade idén om att gestalta Gustav Vasas äventyr runt Svärdsjöbygden och hjälpen han fick av folket i Dalarna för att ta den svenska tronen från danskarna och grunda det Sverige vi känner till idag.

Både stora och små rekryterades för roller både på och av scenen. Snart nog bestod ensemblen av cirka 40 personer mellan 5-80 år som lade ner många ideella timmar på att öva, bygga scen, marknadsföra och på något sätt bidra till skådespelet.

Det första året spelades 10 föreställningar på Gammelgården i Svärdsjö, utomhus mitt under sommaren. Alla slutsålda. Efter succén och all beröm och uppmärksamhet denna amatörteater fick ta emot, beslöt man sig för att bilda en arbetsgrupp i form av en förening som skulle arbeta med att sätta upp det här skådespelet två ytterligare år. Även dessa år blev föreställningarna slutsålda och uppmärksammades inte minst i lokaltidningar utan även på  Rikskulturnyheterna och i tidningen Kupé.

Vi fick besökare från många olika länder, främst i Europa. Det var en mycket lärande och rolig upplevelse för många inblandade som vi sent kommer att glömma.

Vi ville inte sluta där dock, utan fortsatte att driva föreningen framåt, för att kunna ge mer kultur och aktivitet till bygden. Det är det vi gör idag.

 Kråkkvällar 

Några gånger under året bjuder vi in allmänheten till de så kallade Kråkkvällarna. Tanken bakom dessa är att de ska vara en mötesplats dit man kan komma och lyssna till folk som har någonting intressant att berätta och även vara med och lyssna, lära och diskutera själv.

Temat varierar från gång till gång och kan vara vad som helst. Från Svärdsjös egna flora till emigrerande svenskar till Sydafrika eller helt enkelt en sagokväll med inspiration från "Tusen och en natt".

Alla är välkomna att delta både på scen och som åhörare.

Här får ni en känsla för den första kvällen som arrangerades:

"Den första Kråkkvällen eller snarare Kråkträffen eftersom det var mitt på dagen alldeles efter högmässan - gick av stapeln söndagen den 17 januari 2016.

 

Stenhuggare Kristian Lund och professor Bo G Jansson samtalade om Kristians steninstallation.

Den hundrade stenen, om stenhuggeri, konst, konstnärskap, politiskt engagemang och en hel del annat.

Det var stämningsfullt att sitta i bänkarna i den vackra 1500-talskyrkan efter att ha fikat i vapenhuset där stenarna för närvarande är placerade."
 

 Folk och rövare i 

 Kamomilla stad 

Förutom längre projekt som dessa exempel ovan anordnar vi även mindre event så som, musikevenemang, konserter, skådespel, föreläsare m.m.

Då bjuder vi oftast in personer eller ensembler som kommer till oss och gör vad de gör bäst, vare sig det är att sjunga eller berätta en rolig historia.

Gottlund i Svartnäs

Klicka på knapparna nedan för att se en artikel och en affisch som publicerades i samband med teaterprojektet och 200-års firandet.

Följ den här länken för att komma till filmen som spelades in under skådespelet.

https://www.youtube.com/embed/1LnQeagN3UA

När vännerna i GDF (Gävle-Dala Finnkultur) planerade ett jubileum kring vad som hände när Carl Axel Gottlund (1796-1875) besökte Svartnäs den 7 juli 1817 kom idén upp om att framföra ett skådespel, förutom föredrag och musik.

Med goda minnen av teaterprojektet Gustav Vasa i Svärdsjö i huvudet anmälde Satu sitt intresse och kontaktade skådespelande, sjungande, musicerande
och dansande vänner och förmågor i Enviken Kultur och Teater, Finnskogsteatern, Kråkan Kultur & Teater, Slödder & Skarn, Svärdsjö spelmanslag med flera. De flesta ställde upp direkt! Manus blev resultatet av ett grupparbete mellan Marianne Ling, Johan Nyling och Satu. Det kommenterades initierat – ”Så där sa man inte!” - av den kunniga ensemblen under repetitionerna och justerades något. Johan, jämnårig med huvudpersonen Gottlund, regisserade oss med samtidigt fast och öppen hand. Och så hjälptes vi åt med
allt det andra som ska fungera för att det ska bli en helgjuten föreställning: scenografi, rekvisita, kostym, smink … Om igen upplevde vi den speciella gemenskap som uppstår i arbetet med ett kreativt teaterprojekt.

Tel: 0771-569 524
Kråkan Kultur & Teater 2018

Vi samarbetar med:

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now